• https://www.facebook.com/ilgazilisilik
ILISILIK KÖYÜ İNTERNET SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

GEZİLECEK YERLER




Alpsarı Göleti (Korgun)

İlçe Merkezine 10, İl Merkezine 22 km mesafede bulunan Alpsarı Göleti yaklaşık 227.000 m2 lik alanıyla çevrenin en büyük göleti konumundadır. Alanın topoğrafik yapısı ve bu yapıyla bütünleşen bitki örtüsü'nün güzelliği nedeniyle ilgi duyulan önemli bir mesire yeridir.







Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü       

Melan Çayının üzerinde kurulmuş olan köprü özellikle yayaların ve hayvanların geçişleri için vadinin iki yakasını birbirine bağlayan önemli bir geçit durumundadır. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen köprünün yapılan araştırmalara göre XIX. yy'da ilçe halkının gayretleri ile yaptırılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Tarihi köprü, düzgün kesme taş malzemeden örülmüş üç ayak üzerine keresteler yardımıyla tesis edilmiş bir mimari sergilemektedir. Bu ayaklar suyun geliş yönünde üçgen, gidiş yönünde ise dikdörtgen şekilli olarak yapılmıştır.3,90 m genişliğinde ve 40,40 m uzunluğunda olan köprü, ahşap çivilerle tutturulmuş iri kerestelerin kademeli olarak üst üste konulmasıyla yapılmış olup üzeri ise oluklu kiremit örtülü iki yana meyilli bir ahşap çatıyla kapatılmıştır.





Buğday Pazarı Medresesi

İl Merkezinde Buğday Pazarı camii avlusunda bulunan eser 18. yy 'da inşa edilmiştir. Taş subasman üzerine ahşaptan iki katlı olarak inşa edilen yapı, Kuzey güney yönünde sıralanmış tek sıra hücrelerden oluşmaktadır. Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi hakkında kayıtlarda Sofizade Mustafa Hazım Efendi tarafından yaptırıldığı ve 19 yetişkin öğrencinin eğitim gördüğü bilgisi yer almaktadır.





Çan Saati (Saat Kulesi)

İsviçre yapımı olduğu belirtilen ve XIX. yüzyılın ortalarında Sultan II. Abdülhamit tarafından Çankırı'ya gönderilen kare planlı ve dikdörtgen gövdeli olan kule bir platform üzerine oturtulmuştur. Şehre hakim bir noktada bulunan saat kulesinin yüksekliği 15 metredir. Üstkısmında balkon ve dört yönünde saat kadranları bulunmaktadır. Üzeri kurşun kubbe ile örtülüdür.





Çavundur Termal Kaplıcaları

Kurşunlu ilçesi Çavundur beldesinde bulunan termal kaynak, İstanbul-Samsun karayoluna 1,5, Kurşunlu'ya 9, Çankırı'ya 90 km mesafededir. Termal kaynaktan 54 °C sıcaklıkta 47 litre/saniye su çıkmaktadır. Alanda Çankırı İl Özel İdaresince yaptırılan ve özel sektör tarafından işletilen 300 yataklı modern bir tesis ile belde belediyesi tarafından işletilen iki havuzlu ve 115 yataklı konaklama tesisinin yanı sıra bir de pansiyon bulunmaktadır. Su, doğal sıcaklığı nedeniyle tüm ağrılı hastalıklarda, Alkalik özelliğine bağlı olarak içme kürleri şeklinde, sodyum iyonu içermesi nedeniyle de üst solunum yolları inhalasyon-aerosol tedavisinde kullanılmaktadır.





 

Çivitçioğlu Medresesi

Büyük Cami'nin kuzeydoğusunda yer alan dikdörtgen planlı, zemin katı taş, esas yapı bağdadidir. Yerden 1,5 m yükseklikte ahşap konsollara çıkma yapılarak oturtulmuştur. Üstü alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Köşelerde yuvarlatılmış olan saçaklar oldukça geniş ve saçak altları ahşap çıtalarla desteklenmiştir. İl Merkezinde 17. yy 'dan günümüze ulaşan eser avlu içerisinde, iki katlı, doğu batı yönünde sıralanmış tek sıra hücrelerden oluşmaktadır. Hücrelerin önünde her iki katta da ahşap revak sırası bulunmaktadır. Eser günümüzde geleneksel Türk süsleme sanatlarının üretilip sergilendiği sanat merkezi olarak kullanılmaktadır.






Çankırı Kalesi

Kale, şehrin kuzeyinde küçük bir tepe üzerine kurulmuştur. Surları moloz taş ve tuğla karışımı ile inşa edilmiştir. Geçmişte yerleşim yeri olarak da kullanılan kaleden günümüze birkaç sur kalıntısı ulaşmıştır. Günümüzde kalede bulunan tek önemli yapı, Çankırı, Kastamonu ve Sinop Fatihi de olan Emir Karatekin Bey'in türbesidir. Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın komutanlarından olan Emir Karatekin, 1074 yılında Çankırı'yı fethederek ölümüne kadar burada görev yapmıştır. Türbe, Danişmentliler Dönemi eserlerinden olup tuğla ve moloz taştan inşa edilmiş yalın bir yapıdır. İçinde dört adet sanduka bulunmaktadır.




ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret64976
TAKVİM
ILGAZ KÖY SİTELERİ